Maandag ben ik gestart met Summerschool via Ready to School. De komende tien weken geef ik bijles aan een 22-jarige studente. Ze heeft net een studie juridisch medewerker achter de rug en wil in september graag starten met een HBO-opleiding Rechten. Aan mij is gevraagd haar te helpen met het schrijven van verslagen en beschouwingen. De studente heeft een beperking, waardoor ze een taalachterstand heeft. Vooral zinsopbouw en spelling zijn voor haar struikelblokken.

Voor mij een hele uitdaging, omdat dit een andere aanpak vraagt. Ik zal rustig moeten praten, gestructureerd les moeten geven en dingen die ik uitleg een aantal keren moeten herhalen. Anders dan bij een andere leerling van me, die binnenkort aan de middelbare school begint en net een soort overbruggingsjaar heeft afgesloten.

Beiden beginnen aan een nieuw avontuur, maar elk op hun eigen manier. De ene vol zelfvertrouwen, de ander onzeker maar vastberaden. Ik ben ervan overtuigd dat het hen gaat lukken. Fantastisch toch als je daar als docente deel van mag uitmaken?